Відоме полотно Енді Уорхола “Мерілін” продали за рекордні 195 млн. доларів

Один із культових портретів американської кіноактриси Мерилін Монро, написаний художником Енді Ворхолом у 1960 роках, став найдорожчим витвором мистецтва 20 століття, який коли-небудь йшов з молотка. Картину продали за рекордні 195 мільйонів доларів, повідомляє УНН з посиланням на CNN.

Деталі

Портрет “Shot Sage Blue Marilyn” розміром 40 квадратних дюймів продали в аукціонному будинку Christie’s в Нью-Йорку. Спочатку будинок заявляв, що чекає на ставки “близько 20 мільйонів доларів”.

До продажу Christie’s описали портрет як “одне з найрідкісніших і трансцендентних існуючих зображень”. Раніше його демонстрували у галереях, зокрема, у музеї Гуггенхайма у Нью-Йорку, Центрі Помпіду в Парижі та галереї Тейт у Лондоні.

Картина належала низці відомих галеристів та колекціонерів, перш ніж її придбав швейцарський арт-дилер Томас Амманн, нині покійний. Її виставив на аукціон Цюріхський фонд Томаса та Доріс Амманн, благодійна організація, яка використовуватиме виручені кошти для фінансування програм охорони здоров’я та освіти для дітей у всьому світі, йдеться у пресрелізі.

Зазначається, що крім портрета Монро, на аукціоні також продали інші роботи Уорхола: “Квіти” – 15,8 млн доларів, “GE/Skull”, створене у співпраці з Жаном-Мішелем Баскі – понад 4,6 млн доларів, а також скульптуру “Томатна коробка кетчупу Heinz” – понад 478 000 доларів.