Список країн, які змінять умови для українських біженців у поточному році

У 2024 році правила прийому біженців з України зазнають змін у деяких країнах світу, хоча більшість держав Європи та інших регіонів продовжать підтримувати українських переселенців.

Про це повідомляє 24 КАНАЛ.

Німеччина

Німеччина, яка вже прийняла значну кількість біженців з України, продовжує забезпечувати їх тимчасовим захистом.

В’їзд у країну можливий без віз, але для довгострокового перебування потрібно оформити статус тимчасового захисту, який продовжено до березня 2025 року.

Біженці в Німеччині мають право на:

Безкоштовне проживання;
Фінансову підтримку, зокрема регулярні виплати в розмірі 502 євро на місяць;
Безкоштовне медичне обслуговування;
Можливість працевлаштування на власну ініціативу чи через центри зайнятості;
Освіту та безкоштовні курси німецької мови для дорослих.
Швеція

Швеція продовжує підтримувати українських біженців, надаючи їм тимчасове житло безкоштовно, яке може бути державним чи орендованим.

У 2024 році планується збільшення місячних виплат для біженців до 818 євро (близько 33 тисяч гривень). Очікується, що у поточному році можуть бути введені безкоштовні курси шведської мови.

Латвія

Латвія прийматиме українських біженців до 4 березня 2025 року. У разі кризи біженцям надається одноразова фінансова допомога: 343 євро для дорослих та 240 євро на дитину.

Додатково, біженці отримують щомісячну допомогу у розмірі 137 євро на першу особу в сім’ї та 96 євро на кожного наступного члена.

Румунія

Румунія продовжує надавати тимчасовий притулок українцям до 2025 року. Хоча державна підтримка була запланована до кінця 2023 року, у 2024 році рішення про надання допомоги будуть прийматися на індивідуальній основі. Переселенці також мають можливість звернутися за допомогою до благодійних організацій.

Нідерланди

З 4 березня 2024 року Нідерланди призупинили надання захисту приблизно 2 540 іноземцям, які перебували в Україні на правах тимчасового проживання до війни й не мають українського громадянства. Уряд Нідерландів зазначає, що цим особам необхідно або звернутися за притулком, або покинути країну.