Закон про мобілізацію в’язнів дасть змогу залучити в ЗСУ тисячі засуджених, – Шуляк

Закон про мобілізацію в’язнів, який планує проголосувати Верховна Рада України, дасть змогу залучити в ЗСУ тисячі засуджених. Але служитимуть вони в окремих спеціалізованих частинах або в окремих спеціалізованих підпрозділах та лише за згодою командира частини.

Про це сказала народний депутат України Олена Шуляк в ефірі телемарафону Єдиних новин. Вона підкреслила, що в законопроекті, який наразі готується до другого читання, закладається добровільність прийняття рішень.

“Є добровільна згода. З одного боку таку згоду служити дає сам засуджений. Але цієї згоди буде не достатньо. Потрібно буде обов’язкова згода військової частини, комадира військової частини, який буде згоден взяти саме цього конкретного засудженого до служби в окремому підрозділі або в окремій військовій частині для виконання бойових завдань”, – зазначила Шуляк.

Тобто, за її словами, у командира є право відмовитись від засудженого.

Парламентар зазначила, що в’язні, які заявили про бажання захищати країну, будуть проходити обов’язково психологічну експертизу.

“Після того, як будуть зібрані всі документи – це і заява засудженого, і згода військової часнити, всі медичні довідки, після того суд буде розглядати рішення щодо засудженого і приймати відповідне рішення чи може така людина підписати контракт і бути умовно-достроково звільненою”, – підкреслила народний депутат.