Румунія та Болгарія приєдналися до “шенгену”: з чим українцям слід бути обережними

Румунія та Болгарія розпочали “возз’єднання” з Шенгенською зоною, що передбачає вільне пересування між усіма країнами-членами, ще у 2005 році, за два роки до того, як вони офіційно стали членами Європейського Союзу. Саму заявку на приєднання до Шенгенської зони вони подали у 2011 році. Втім, їхній подальший шлях до омріяного “шенгену” був сповнений бюрократичних процедур та перепон збоку “любих сусідів”. І протягом усього цього часу для них діяли правила на кшталт нашого безвізу – зокрема, румуни і болгари могли відвідувати без віз країни “шенгену”, але їм все одно доводилося проходити прикордонний контроль. Також вони не могли видавати шенгенські візи, а власники їхніх національних віз не могли вільно їхати до решти країн зони.

Зазвичай Румунія та Болгарія прямували до “шенгену” в одному “пакеті” з Хорватією, втім, популярній балканській туристичній країні щастило трохи більше – напевно, бажання “посмажитися” на хорватських пляжах пересилило панічний страх окремих країн перед навалою нелегальних мігрантів.

Так, у листопаді 2022 року Європейський парламент проголосував за приєднання Хорватії до Шенгенської зони з січня 2023 року. Ця країна стала першим новим членом “шенгену” після того, як до нього приєднався Ліхтенштейн більше десяти років тому.