Питання не в тому, чи стане Україна членом НАТО, а коли, – заступник генсека Альянсу

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане заявив, що серед 32 країн-членів Альянсу “немає жодних сумнівів” стосовно того, чи має Україна приєднатися до НАТО, але це станеться тоді, коли буде виконано всі умови.

Джоане наголосив, що підтримка НАТО України, яка офіційно подала заявку на вступ у вересні 2022 року, містить в собі побудову “мосту до членства”.

“Україна наближається до НАТО майже щодня. Питання не в тому, чи стане Україна членом, а в тому, коли будуть виконані політичні умови. Я не можу сказати коли, але я знаю, що Україна буде частиною євроатлантичної сім’ї. Війна – не найкращий час для розваг про такі перспективи. Але настане момент, коли такі міркування, як гарантії безпеки для України, сильна Україна і стримування Росії, стануть головними”, – зауважив він в інтерв’ю The Telegraph.

Політик запевнив, що сильна Україна, яка матиме потужну армію, демократію та економіку, є передумовою для вступу до НАТО, так само як і майбутня “архітектура безпеки” Європи.

“Росія, на жаль, продовжує бути агресивною, непередбачуваною і небезпечною і може залишатися такою ще багато років. Ці три складові працюють у певному напрямку. Небезпечна Росія, сильна Україна і наша зацікавленість у забезпеченні миру і стабільності в Європі”, – зазначив Джоане.