У Туреччині знайшли загіпсовані черепи у масках віком 9000 років

Рештки були покриті різнокольоровими масками та прикрашені різними прикрасами. Цікаво, що ця практика з’явилася близько 9 000 років тому на Близькому Сході, але й досі викликає у науковців враження і безліч запитань, повідомляє 2plus2.ua.

Вчені припускають, що ця практика може бути пов’язана із поклонінням черепам як фігурам предків. Дослідження археологічної ділянки Тепечік-Чіфтлік принесло нові відомості про цю стародавню практику. Сім знайдених загіпсованих черепів належать шістьом дорослим та одній дитині. Одне з найцікавіших відкриттів – вік черепів, який виявився значно старшим за могили, в яких вони були поховані. Це свідчить про те, що ці загіпсовані черепи могли використовуватися спільнотою протягом тривалого періоду перед їхнім остаточним похованням.

Дослідження, опубліковане в Journal of Archaeological Science: Reports, також вказує на те, що ця практика вимагала кількох раундів доопрацювання та ремонту. Загіпсовані черепи, ймовірно, були оброблені після завершення основної маски, і надалі деякі навіть піддавалися модифікаціям.