Небезпека мультизадачності: як покеристу уникнути пастки?

Наші мізки заточені під концентрацію на одному завданню, але ми продовжуємо ускладнювати собі життя, постійно відволікаючись на різні месенджери, вкладки в браузері або намагаємося збагнути сенс якогось фільму, паралельно граючи в покер.

Вчені говорять, що насправді ми не робимо кілька справ одночасно, а просто дуже швидко перемикається між ними. Кожне таке перемикання має свою когнітивну ціну.

Постійно перемикання між завданнями — це погана звичка. Кожне виконане завдання дає нам приплив сил і радості, адже ми отримуємо невеликий заряд гормонів (дофаміну) кожен раз, як завершуємо щось робити. Це ще більше «заряджає» нас на мультизадачність.

Мультітаскінга знижує ефективність
Якщо «когнітивна ціна» і базікання про гормони для багатьох буде інформацією хоч і цікавою, але не переконливою, то такі дані можуть вказати на практичні проблеми з мультизадачність.

Дослідження вчених університету Лондона показало, що перемикання на будь-які інші завдання (мультітаскінга) під час виконання розумових завдань значно знижує IQ, приблизно так само сильно, як ніч без сну або вживання заборонених речовин. Схожі дослідження в Стенфорді та інших університетах говорять про те, що мультітаскінга негативно впливає на працездатність мозку.

Одне з досліджень також показало, що мультітаскінга збільшує виробництво кортизолу, гормону стресу. А адже стрес є серйозною причиною впадання в автопілот, тільта і багатьох інших психологічних проблем, що знищують ваш вінрейт.

коротко:

Під час мультітаскінга ви значно менш ефективні в інтелектуальних завданнях


Мультітаскінга збільшує рівень стресу.
Любиш залипати в серіал під час катки? Спілкуєшся vk зі своїми друзями, паралельно намагаючись натиснути на колл? З цим пора зав’язувати. Пропоную ряд кроків, здатних допомогти вам підняти ефективність від ігрової сесії.

Заблокуйте можливість для мультизадачности
Найпростіший і очевидний спосіб боротьби з багатозадачністю — це блокування сторонніх додатків в певний час. З покерних програм таким функціоналом володіє TiltBreaker.

Ще один сервіс, для повноцінного використання якого теж необхідно заплатити, це getcoldturkey.com. У безкоштовної версії ви зможете блокувати сайти і ставити таймер, а в про-версії вам дадуть можливість також блокувати програми.

Також існують і прості плагіни для браузерів, що дозволяють заблокувати доступ до певних сайтів. Більшість з них малоефективні, адже їх можна відключити в будь-який момент на відміну від getcoldturkey, а також вони не дозволяють заборонити медіа-плеєри.

Але навіть якщо ви вирішите використовувати тільки плагіни — це все одно крок у вірному напрямку, з якого можна почати. Наприклад, «Block site» в Google Chrome.

Якщо друзів неможливо ігнорувати
Звичайно, було б здорово просто вимкнути всі месенджери і почати грати. Але у деяких людей виникає інша проблема — їх друзі (або романтичні партнери в ряді ситуацій) не здатні сприйняти втрату бійця на кілька годин з онлайну. Ігнорування може стати проблемою для міжособистісних відносин.

Якщо до вас ця ситуація має відношення (наприклад, дівчина буде ображатися, що ви її ігноруйте), то просто пишіть, що з такого-то по таке час будете грати в покер, максимально сконцентрувавшись на завданні ( «Я буду грати в покер з 20 : 00 до 23:00, не зможу відповісти до цього часу »). На будь-які заперечення можна відповісти посиланням на цю статтю або просто вказати на те, що покер — це професія.

Додатковий плюс від того, що ви говорите людям, що будете грати з хх: хх до уу: уу полягає в тому, що і самі станете більш серйозно підходити до завдання.

Без мультітаскінга ви спочатку відчуєте себе гірше
Забавно, але відмовившись від мультітаскінга, ви можете почати відчувати себе значно гірше і втомлюватися значно швидше, ніж зазвичай. Ви перестанете отримувати позитивні емоції від виконання дрібних «завдань», перестанете читати цікаві повідомлення, пости або дивитися улюблений серіал.

Замість цього ви максимально сконцентруєтеся на роботі. Якщо ви жити вже не можете без мультітаскінга, то це по-справжньому буде висмоктувати душевні сили. Але з плином часу «тільки грати» стане значно простіше, а спочатку тривалість сесій можна скоротити, поступово збільшуючи кожен раз.

Перехід від мультизадачності до концентрованої грі в покер може зайняти деякий час, але окупиться сторицею.

Розвивайте самоконтроль
Мультітаскінга може мати і довгограючі наслідки. Ряд досліджень показав, що через мультітаскінга у людей знижується активність в одній з частин мозку (передня поясна кора), яка відповідальна за емоційний контроль і емпатію.

Таким чином, займаючись купою справ одночасно, ви можете лише посилювати свої психологічні проблеми (тільт і інші) в майбутньому.

На щастя, медитації активують в тому числі і передню поясний кору мозку, тому всім маленьким любителям мультизадачности рекомендується почати ними займатися.

Не варто також забувати, що багато дослідників порівнюють мозок з м’язами. М’язи можна накачати за допомогою фізичних вправ, а мозок розвинути за допомогою інтелектуальних занять. Повна концентрація над певним завданням дозволить вам поступово повернути контроль над власними емоціями.