Еволюція суші: від першої появи до масового споживання

Традиційні суші, що являють собою поєднання сирої риби і рису, є досить молодою стравою. Раніше вона виглядала інакше, та й смак відрізнявся від звичного. Зануримося в історію і дізнаємося, як з’явився цей делікатес, а також простежимо його шлях протягом всієї історії разом з командою Кілограм Суші Проджект (https://kilogramm.com.ua/chernihiv/).

Перші суші та їх особливості

Вісімнадцять століть — рівно стільки часу пройшло з моменту появи страви. Однак лаври першовідкривачів належать не японцям, а жителям Південно-Східної Азії. Тоді суші були відомі як наредзусі — по суті, це була маринована риба, приготована ​​за особливим рецептом. Свіжий продукт перекладався рисом і сіллю, потім викладався під прес. І перебував там тривалий час — 2-3 тижні. Рис, який перебродив, виділяв особливий маринад, що надавав незвичайного смаку стравам і збільшував термін його зберігання. Потім риба відокремлювалася від рису, крупа викидалася.

В Японії готувати наредзусі почали тільки у VII столітті. Але через тривалість і складність приготування перші суші могли дозволити собі тільки дуже заможні люди. Сьогодні наредзусі також подаються в деяких традиційних японських ресторанах. Варто зазначити, через специфічний запах скуштувати їх зважуються далеко не всі клієнти подібних закладів.

Як змінювалась страва

У масове споживання на території Японії страва увійшла тільки після появи спеціального інгредієнта — рисового оцту. З його допомогою вдалося істотно скоротити час приготування. Використовувати подібний компонент першим почав Мацумото Ешіічі — заповзятливий купець, який прагнув заробити на продажі делікатесу.

Смак завдяки рисовому оцту змінився, як і назва. Тепер страва називалась хаядзусі, що можна перевести як «швидкі суші». Однак вони також нагадували відомі нам делікатеси досить віддалено.

Перші схожі на сучасні суші страви почали готувати тільки у XIX столітті. Вони являли собою рисову кульку, всередині якої містилася начинка. Змінилася і назва — тепер суші називали «нігірі-дзусі». Їх винахід приписують Ханаю Ехей, кухареві і рестораторові. Подібний варіант страви також вельми поширений, він і досі подається в багатьох ресторанах.

Приблизно в цей же час для приготування суші стали використовуватися і звичні для сучасної людини інгредієнти — сира риба, омлет, різні морепродукти.

Коли з’явилися звичні суші

Сучасного вигляду страва набула у XX столітті, в цей же час його вперше змогли спробувати жителі Європи, Америки та інших частин світу. Рецепт суші їм подарували японці, які масово тікали з батьківщини у 1923 році через руйнівний землетрус.

Варіацій приготування в цей час вже з’явилося безліч. Тому європейцям і американцям вдалося спробувати як класичні нігірі, так і нові різновиди страви з начинкою, розміщеної поверх рису. А у 1970-му завдяки талановитому кухареві Ічіро Машіта світ вперше побачив роли.

У нас японська традиційна страва з’явилася трохи пізніше, ніж в решті світу. Тому нашим співвітчизникам довелося скуштувати вже остаточний варіант суші, а ранні версії, такі як хаядзусі або наредзусі, виявилися недоступні.

Щоб потішити вас, суші пройшли довгий шлях. Зате сьогодні кожен поціновувач японської кухні може спробувати безліч варіацій страви — класичні унаги або кунсей, а також спеціальні сирні або спайсі.

У меню KILOGRAMM SUSHI PROJECT є багато різновидів суші та ролів для Чернігова: від класичних до сучасних з цікавими додатками (https://kilogramm.com.ua/chernihiv/rolli/). Обирайте улюблену страву або експериментуйте, скуштуйте нові сполучення інгредієнтів, і насолоджуйтеся екзотичним смаком з далекої Японії!