Хлібні традиції світу

Своєрідним відображенням культури, традицій та історії кожного народу є розмаїття хлібобулочних виробів. Нижче поговоримо про найпоширеніші у світі види.

  1. Рогалик — це кільцеподібний виріб, який зазвичай їдять на сніданок підсмаженим з вершковим сиром або повидлом. Цей тип хліба виник в єврейських громадах Польщі ще в 1610 році. Рогалики можуть бути звичайними, приготованими з різних дріжджів, прикрашеними насінням, ягодами або шоколадною стружкою.
  2. Багет — це довгий тонкий хліб, який зазвичай подають з простим спредом або маслом. Саме слово перекладається приблизно як «паличка» або «кийок». Спочатку класичний французький хліб був круглим, з ароматною скоринкою та товстим важким внутрішнім простором. Але клієнти пекарень поступово стали віддавати перевагу хлібинам більш витягнутої форми, яким багет є сьогодні.
  3. Банановий хліб. Цей солодкий виріб, зроблений з бананового пюре, неймовірно вологий, майже як пиріг. Його рецепт набув популярності в 1930-х роках у результаті масового виробництва ключових інгредієнтів: розпушувача і харчової соди. Під час Великої депресії люди використовували старі банани, щоб зробити цей хліб та не витрачати зайві копійки на їжу. Існує безліч рецептів його приготування. Хліб може містити шоколадну стружку, горіхи, родзинки або бути приготовленим у вигляді маффінів.
  4. Гріссіні. Хлібні палички — це довгі, тонкі хлібці, які зазвичай подають до італійських страв або як закуски. Згідно з історичними записами рецепт був винайдений у Турині місцевим пекарем у 1670-х роках. Зазвичай їх споживають теплими, з часником або сиром. Також можуть подаватися як десерт з коричневим цукром.
  5. Французькі булочки. Ситна та водночас ніжна булочка, легка, пухнаста й розсипчаста завдяки високому вмісту масла та яєць. Цей виріб має багатовікову історію. Найкраще смакує із маслом. Також його перетворюють на чудові десерти, такі як хлібний пудинг або болгарський шоколад, іноді слугує основою для ніжної та маслянистої фуа-гра.
  6. Чорний хліб. Виготовляється з цільної пшениці, зародків пшениці й коричневого цукру, та є складовою традиційного ірландського сніданку з маслом та джемом. Був доступний усім верствам населення, оскільки мав низьку ціну.
  7. Хала — це особливий плетений хліб, який зазвичай їдять у суботу або інші великі єврейські свята. Його коси повинні нагадувати переплетені руки, що символізує любов. Традиційно невелика частина тіста для хали видаляється під час приготування та спалюється для ритуалу благословення. Обов’язковим інгредієнтом є яйця, а зверху хала покривається маком та кунжутом.
  8. Чіабатта — це білий хліб із пшеничного борошна, солі, дріжджів та води. Його можна відрізнити завдяки повітряній внутрішній частині та зовнішньому вигляду, що нагадує французькі багети. Його часто подають з оливковою олією. Це відносно новий вид хліба, він був створений у 1982 році та не продавався на комерційних ринках до 1990-х років.
  9. Кукурудзяний хліб. На відміну від інших, зовсім не містить дріжджів. Замість них використовується закваска, тому хлібини досить важкі. Рецепт вигадали корінні американці, згодом  його перейняли англійські поселенці.

В Україні хлібобулочні вироби теж мають багатовікову історію, без них не можна уявити нашого столу. Справжній український хліб, житній або пшеничний, дуже смачний, запашний та готується тільки з натуральних інгредієнтів.

«Джерело: hlibinvest.com.ua»